post

Dintre toate beneficiile cafelei, una iese în evidență ca o proprietate magică: pune zâmbete pe fețele oamenilor, dacă e bună…

Tu, băutorule de cafea, ești cea mai importantă verigă în lanțul cafelei de calitate, și trebuie să primești, din partea prăjitorului, o cafea proaspăt prăjită, la un nivel între foarte ușor și mediu, iar prăjirea să fie făcută în funcție de tipul de procesare, densitatea boabelor, originea și caracterul individual al fiecărei cafele, astfel încât să-și atingă potențialul maxim de aromă și solubilitate.

Materia primă pusă în prăjitor – boabele de cafea verde aparținând exclusiv varietăților Arabica – trebuie să fie de cea mai bună calitate. Ea trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

trasabilitate – să provină din areale bine determinate, cu micro climat specific, ușor identificabile;

cultivare responsabilă – crescută cu grijă de fermieri dedicați calității și culeasă exclusiv manual, la maturitate;

procesare atentă – transportată, procesată, uscată și triată astfel încât să nu prezinte defecte vizuale și organoleptice, iar umiditatea boabelor să fie de 12%, sub 10% calitatea produsului final fiind afectată semnificativ;

ambalare corespunzătoare – ambalarea să se facă în saci GrainPro și abia apoi în cei din iută sau prin vidare, în saci mai mici;

păstrare optimă – păstrarea sacilor de cafea la temperatură constantă, în intervalul 15-20° C și umiditate relativă de 50-60% este esențială, evitând degradarea.

Momentul în care boabele verzi de cafea sunt odihnite și pregătite pentru transport reprezintă potențialul lor maxim. Fiecare verigă implicată, din acel moment și până când o savurezi, va lua câte puțin din aromele de origine ale acestui produs viu. Noi, prăjitorii, avem sarcina de a interveni doar atât cât este necesar pentru a face acele arome să strălucească.

Ambalajul folosit trebuie să fie de calitate superioară, materialul multistrat din care este făcut să aibă barieră de oxigen, umiditate, lumină și o valvă cu sens unic pentru eliberarea dioxidului de carbon. Pe pachet trebuie să apară, pe lângă informațiile despre origine (țară, fermă, altitudine, varietate, procesare) și data prăjirii și lotul.

Ție, acasă, îți revine plăcerea de a închide acest cerc al calității, preparând boabele de cafea prăjită cu îndemânare și savurând rezultatul. În cafenea, un barista are misiunea de a respecta eforturile depuse de toți cei implicați până în acel moment în acest ciclu, servindu-ți o cafea magnifică.

Tot acest lanț al calității în cafea are un nume: cafea de specialitate.

Tu, clientul nostru, al prăjitorilor de cafea de specialitate, prin discernământul tău, faci posibil tot acest circuit, care răsplătește eforturile tuturor celor implicați, de la fermier la barista.

… cunoaștere de la YUME Coffee – www.yumecoffee.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *